dinsdag 29 januari 2013

Lichtplan deel 3


In deel 1 hebben we de basis uitgelegd waar het kennen ervan noodzakelijk is voor het ontwikkelen van een lichtplan. In deel 2 hebben we het gehad over de woonkamer, welke elementen daarbij komen kijken en waar rekening mee gehouden dient te worden. In dit deel gaan we het hebben over de verlichting op de badkamer.

Badkamer verlichting
Bij badkamer verlichting staan 2 lichtvormen centraal, de algemene verlichting en de gerichte verlichting. Deze 2 lichtvormen gaan we dan ook bespreken samen met veiligheidsaspecten waar rekening mee gehouden dient te worden.


  1. Algemene lichtvorm: Denk hierbij aan een goede plafondlamp of inbouwspots. Het is van belang dat deze verlichting de gehele ruimte verlicht zonder dat er extra lampen aan toegevoegd dienen te worden. Dimbare verlichting is ook zeer geschikt zodat de badkamer ook een relax ruimte kan worden, denk aan het liggen in bad waarbij fel licht hinderlijk kan zijn.
  2. Gerichte lichtvorm: Reinigen, scheren of make-up op doen vraagt om gerichte verlichting. Er kan daarbij aan verlichting aan weerszijde van de spiegel worden gedacht, zo wordt het gezicht goed belicht en worden schaduwen die het zicht belemmeren voorkomen. De verlichting mag in ieder geval niet rechtstreeks op de spiegel vallen, dit veroorzaakt weerkaatsing waardoor de ruimte onrustig kan worden en het zicht belemmerd kan raken.


Zorg voor het monteren en installeren van de verlichting dat de gerichte verlichting een aparte schakelaar heeft, dit maakt het mogelijk om de verlichting in te schakelen wanneer daar behoefte aan is en bespaart u energie.

Veiligheid
Bij badkamer verlichting is het van groot belang dat er rekening gehouden wordt met de veiligheid, dit door de hoge luchtvochtigheid. Zo dient deze verlichting direct op het netstroom aangesloten te worden en heeft u dus geen snoeren of stekkers. Bij gebruik van inbouwspots dient er gekozen te worden voor een lage spanning zoals 12Volt, deze zijn volop verkrijgbaar in LED. Daarnaast moeten de lampen tot op zekere hoogte waterdicht zijn, deze zijn onderverdeeld in IP-waardes:

  • IP 21: Middelgrote voorwerpen en drupdicht type 1 – geen schade indien onderhevig aan verticale druppels.
  • IP 44: Spitse voorwerpen en plensdicht – geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
  • IP 54: Stofbescherming en plensdicht – geen schade indien besproeid (10 l/min) onder eender welke hoek.
  • IP 65: Stofvrij en sproeidicht – geen schade indien bespoten (12,5 l/min) onder eender welke hoek.


Hoe hoger de IP hoe hoger de bescherming, dus voor verlichting die u in uw douche wilt plaatsen is een zeer hoge IP-waarde noodzakelijk. En de minimale IP-waarde in de badkamer dient in ieder geval 21 te zijn.

Voor badkamer verlichting in diverse IP-waardes kunt u goed terecht bij ledlampendirect.nl, zelf voor een IP-waarde van 68! Deze is verkrijgbaar in led strips en kunt u naast uw badkamer ook voor in uw tuin of om uw vijver gebruiken.

Volgende weer gaan we het hebben over verlichting op de slaapkamer. We geven u ook dan weer veel tips waar rekening mee gehouden dient te worden bij het aanleggen en het maken van de juiste keuzes.

vrijdag 18 januari 2013

Lichtplan deel 2


In het vorige artikel lichtplan deel 1 hebben we de basiskennis besproken die noodzakelijk is voor het ontwikkelen van een lichtplan. In dit deel geven we advies en tips over het verlichten van de woonkamer.
MultifunctioneelDe woonkamer is een multifunctionele ruimte, we kijken er tv, lezen er boeken of ontvangen vrienden en familie. Door verlichting op verschillende manieren in te zetten kan voor iedere functie de juiste sfeer gecreëerd worden. Het is daarom belangrijk om te weten wat de verschillende lichttypes doen met de ruimte en hoe deze optimaal ingezet kunnen worden.
Optisch bedrogAfhankelijk van het doel kiest u voor plafond of staande lampen. Wilt u het plafond van de woonkamer lager doen lijken, kies dan voor een lamp aan het plafond. Is uw plafond juist aan de lage kant, dan kunt u overwegen om voor staande verlichting te kiezen om zo de illusie van een hoger plafond te creëren. Belangrijk bij staande lampen is dat de lichtbundel richting het plafond gaat en daarnaast dat de lichtbundel de breedte in gaat, dit om zo een groot deel van het plafond te kunnen verlichten. Het is aan te raden om op de basisverlichting een dimmer te installeren waardoor de lichtsterkte aan iedere situatie aan te passen is.
ArmaturenEr zijn diverse armaturen verkrijgbaar, let hierbij op het doel van de verlichting voordat u een keuze maakt. Een armatuur met kap zorgt ervoor dat de felheid uw lichtbundel afneemt en dat deze ook minder ver zal spreiden. Een voordeel van een lampenkap is dat de lichtbundels in directe banen geleidt kunnen worden waardoor, mits goed geplaatst, een gelijkmatige verdeling van licht zal ontstaan. Bij het creëren van een leeshoek in uw woonkamer dient de lamp aan bepaalde voorwaarden te voldoen, genoeg felheid, dimbaar en gericht licht wat eventueel in de gewenste richting te draaien is.
Meer sfeerNu wilt u uiteraard ook meer sfeer in huis, dit kan bereikt worden door meer beperkte lichtbronnen in te zetten. Een voorbeeld hiervan is een spot die u op een schilderij aan de wand laten schijnen of een vloerlamp die een mooie plant verlicht, door te spelen met licht en objecten kunt u speelse schaduweffecten creëren waardoor meer sfeer ontstaat. Door kaarsen als decoratie en alternatieve lichtbron aan uw interieur toe te voegen brengt u meer intimiteit in uw woonkamer, het zelfde geldt voor een open haard.
Met led verlichting kunt u alle kanten op, er is voor iedere situatie wel een geschikte lamp te vinden. Bij Ledlampendirect.nl kunt u dan ook goed terecht voor uw woonkamer verlichting, er is een ruim assortiment in spots, dimbare lampen, speciale vormen en diverse toebehoren.

Nog meer gemeenten over op LED verlichting


Noordwijk, Hilversum en IJmuiden zijn al bezig om delen van hun gemeente te voorzien in deze wonderbaarlijke manier van verlichten, Teylingen is de volgende gemeente die overstapt.

Over 4 jaar
Inmiddels is bekend dat het een kostbare investering is om over te stappen op Led verlichting, maar dit levert de gemeente Teylingen op de lange termijn niet alleen sociaal en verkeersveiligheid op. Over vier jaar zal de CO2- uitstoot van de gemeente verminderd zijn met 7,6 ton. Extra voordeel is dat de gemeente gemiddeld 25% op de energiekosten en 55% op de onderhoudskosten gaat besparen.

De toekomst
Om aan de sociale en verkeersveiligheid te voldoen heeft de gemeente een toekomstbestendig plan opgestart, de Duurzaamheidsagenda. Hierdoor zal er gewerkt gaan worden aan een gezonde en veilige leefomgeving waar men later ook aangenaam kan wonen, werken en ontspannen. Er zullen zoveel mogelijk verbeteringen binnen de eigen organisatie aangebracht worden. Daarbij zal de gemeente Teylingen dankzij dit plan duurzaam vervoer, energie neutrale huisvesting en groen ondernemerschap centraal stellen.

Lichtsturing
In 2011 is er in de hoofdstraat van Sassenheim een proef uitgevoerd met Led verlichting en het sturen van licht in de juiste richting, deze is door de burgers positief ontvangen. Inmiddels is het gehele stationsgebied van Sassenheim voorzien van deze Led verlichting en wederom zijn de reacties gunstig. Lichtsturing voorkomt lichtvervuiling, dit wil zeggen dat het licht uitstraalt naar woningen of richting de lucht. Led armaturen verlichten alleen de wandelpaden, fietspaden en wegen, zo wordt die vervuiling voorkomen.

Startsein
De start van de Duurzaamheidsagenda gaat gepaard met het vervangen van de verlichting van de 6300 openbare lichtmasten. In de komende 4 jaar wordt de eerste helft voorzien van de nieuwe verlichting. Led verlichting is gemiddeld € 140,= duurder dan de gangbare verlichting, daarom vraagt het college de gemeenteraad om een extra impuls van 2,2 miljoen euro. Hier staat wel tegenover dat de budgetten voor de openbare verlichting in de toekomst lager gaat worden. De raad beslist op 7 februari definitief of het plan voor de vervanging van de openbare verlichting door gaat of niet.

Goedkeuring
Het is de bedoeling dat er in 2013 zoveel mogelijk verlichting langs de doorgaande wegen in de dorpskernen worden vervangen. Over 20 jaar zal alle verlichting zijn veranderd naar LED. Na goedkeuring van de raad zal de gemeente direct met de voorbereidingen hiervan starten.

Led G4
Onze G4 (GU4) Led-Lampen geven een gelijkmatige licht verdeeldheid. Deze leds voorzien de ruimte van een prachtig helder licht zoals u gewent bent van uw halogeen lamp. Deze G$ leds kunt u bestellen bij Ledlampendirect.nl.

Led brengt sfeer in Nederland


Park Wijhezicht
De gemeente Olst-Wijhe had besloten om voor de realisatie van de nieuwbouwwijk Park Wijhezicht de aanloop naar het landhuis op het park te voorzien van een goede waterafvoer en sfeervolle verlichting. De bouw van de wijk zal starten in 2013.

Plein
2 maanden lang heeft het proefmonster voor de verlichting op het gemeentekantoor van de medewerkers gestaan, het proefmonster heeft inmiddels de bijnaam landingsbaan gekregen. Na afloop van die 2 maanden is besloten het product daadwerkelijk af te nemen voor de realisatie van de sfeerverlichting op het plein en de route naar Villa Wijhezicht. In combinatie met Cortenstaal wat de eigenschap heeft dat het gaat roesten en de koude witte LED kleur waarvoor gekozen is, krijgen het plein en de route de klassieke en mysterieuze uitstraling waarnaar we op zoek zijn.

LED lijnen
Een goede lichtkwaliteit was een belangrijk punt waaraan de verlichting aan moest voldoen. Het was de bedoeling dat het plein en het landhuis in een lijn met de Langstraat in het dorp zou lopen. Door een astroklok schakelt de verlichting een uur voor zonsondergang automatisch aan en een uur voor zonsopgang weer uit. Met evenementen is de mogelijkheid om de verlichting op eenvoudige wijze handmatig te bedienen.

Aanleg
In goed overleg met de aannemer en de gemeente is er een kabel- en legplan aangeleverd, de combinatie van goot en de LED-line was dan ook gemakkelijk aan te brengen. Het materiaal voldeed precies aan alle gestelde eisen en er zaten duidelijke instructies bij waardoor het aanleggen door de aannemer in een snel tempo kon worden uitgevoerd. Als laatste zijn de 2, maar liefst 130 meter lange, LED-lines geplaatst en aangesloten op de centrale schakelkast op het plein.

Geslaagd
In de gemeente Olst-Wijhe spreken ze van een succesvol en zeer geslaagd project. Er is een goede samenwerking geweest met alle betrokken partijen, het project is vanaf het begin tot het einde goed begeleid en met oog voor elkaar.

LED Strips
LED Strips zijn dankzij de zeer vele toepassingsmogelijkheden één van de meest gebruikte LED producten. De LED Strips van Ledlmapendirect.nl zijn verkrijgbaar in de kleur warm wit, wit, daglicht wit en RGB. Al deze strips zijn leverbaar in een waterdicht (IP68) en een niet waterdicht model. De Led strips zijn 5 meter lang en standaard voorzien van connectoren waardoor u zonder solderen de rollen kunt verbinden met een LED Trafo, LED Dimmer of RGB Controller of ze kunt koppelen om langere LED Strips te maken. Al onze LED Strips zijn per 5 cm of 10 cm in te korten en dimbaar. De Taiwanese A kwaliteit SMD LED’s zijn aangebracht op een witte achtergrond voor optimale licht en kleurweergave. Op de rug zit een 3M plakstrip.

Zwaartekracht om licht te genereren


Er zijn meer dan 1.5 biljoen mensen over de wereld die geen betrouwbare toegang hebben tot de hoofd elektriciteit. Zij vertrouwen daarvoor in de plaats voornamelijk op kerosine om wat licht te geven zodra de avond valt. Het is tijd voor een alternatief.

Waarom een nieuwe lichtbron?
Uit onderzoek door The World Bank is gebleken dat na schatting door ongeveer 780 miljoen vrouwen en kinderen rook van kerosine ingeademd, dit omdat ze geen alternatieve lichtbronnen hebben. Die rook staat gelijk aan het roken van 2 pakjes sigaretten per dag. 60% van de volwassenen, vrouwelijke longkanker slachtoffers in ontwikkelingslanden zijn niet-rokers. De dampen zorgen voor vele oog infecties en grijze staar, maar is daarnaast ook levensgevaarlijk. Alleen al in India zijn er 2.5 miljoen mensen per jaar met brandwonden door omver gelopen kerosine lampen. Naast de gezondheidsrisico’s zijn de kosten van kerosine ook te hoog, deze kunnen zo oplopen dat ze 10 tot 20% van het inkomen per huishouden verbruiken.

GravityLight
Door het oude principe van de zwaartekracht toe te passen is er een nieuwe ontwikkeling ontstaan op het gebied van verlichten. Het neemt enkele luttele seconden in beslag om de lamp in gereedheid te brengen. De naam zegt het dan ook al, GravityLight, en gebruikt dus geen batterijen of stroom maar heeft zwaartekracht nodig voor aandrijving. De gebruiker hangt een zwaar voorwerp, bijvoorbeeld een zak zand, aan de bijgeleverde ketting en het gewicht voorziet tot een half uur lang van licht. De lamp is op verschillende sterktes in te stellen waardoor deze op de sterkste lichtstand tot 18 minuten zal branden en op het zwakste licht tot een half uur. Daarna kan de zak weer hoog opgehangen worden en zal de lamp opnieuw zijn werk doen.

Minder dan 5 Dollar
Het idee is om met het project “GravityLight: lighting for developing countries” met behulp van Indiegogo genoeg fondsen te werven om 1000 exemplaren te kunnen verschepen. Ze worden gegeven aan dorpelingen in zowel Afrika als India voor regulier gebruik. Uit het onderzoek dat daarna volgt zal blijken hoe de verlichting aan de behoefte voldoet en dankzij het onderzoek is er tevens de mogelijkheid om het design aan te passen om zo een meer efficiënte versie te ontwikkelen. Na het aanpassen en verbeteren van het huidige design zal er gekeken worden naar partners om van de GravityLight een massaproduct te maken die voor minder dan 5 Dollar per stuk over de toonbank zal gaan. Inmiddels zijn er genoeg fondsen geworven en kan het project daadwerkelijk van start gaan.

Led verlichting
Led verlichting is ook voor u zeer interessant. Het is een eenvoudige manier om kosten te besparen en tevens bij te dragen aan een lagere uitstoot. Bent u van plan om uw verlichting te vervangen of zit u midden in een verbouwing, neem dan eens een kijkje in de webshop van Ledlampendirect.nl. In het uitgebreide assortiment treft u een ruime keuze in diverse LED verlichting, Led strips, LED spots en nog veel meer.

München ook verlicht


Voortouw
Empire State Building nam vorige week het voortouw, welke gebouwen worden de komende periode nog meer voorzien van LED verlichting? München neemt als eerste het voorbeeld door het ADAC gebouw volledig te voorzien in de LED technologie en nieuwste armaturen.

Gedurfde architectuur
Het ontwerp van het ADAC gebouw komt bij het bekende architectenbureau Sauerbruch Hutton uit Berlijn vandaan. Het gebouw heeft ruimte voor zo’n 2500 werkplekken verdeeld over 130.000 m2. Naast de gedurfde architectuur is het pand ook nog eens zo opgetrokken dat het niet alleen bijzonder modern is, maar ook zeer energiezuinig.

3700 ledlampen
het gebouw bestaat uit een gedeelte laagbouw en een gecentraliseerd flatgebouw en het kantoor wordt nu verlicht door 3700 ledlampen die de architecturale vakmanschap extra benadrukken. Door de 2 onafhankelijke lichtvoorzieningen kan de gebruiker de verhouding tussen direct en indirect licht afzonderlijk instellen die hij of zij prettig vindt. Een constant lichtniveau kan bereikt worden door de daglichtsensor die continu het omgevingslicht meet, hierdoor wordt automatisch geregeld dat de optimale lichthoeveelheid de werkplek bereikt. Tevens wordt er door een aanwezigheidssensor de verlichting uitgeschakeld wanneer de gebruiker de werkplek verlaat, wanneer de gebruiker terug komt gaat het licht weer aan met dezelfde helderheid.

Stadsverlichting
De ledlampen zijn ook door het facilitair management regelbaar zodat er altijd een basis verlichting aan kan zijn, dit regelen vindt plaatst op een centraal punt. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de enorme gevels verlicht zijn, dit zorgt voor een spectaculair straatbeeld en aantrekkelijk stadslandschap.

Verlichtingscomfort
Meer dan 2700 staande ledlampen verlichten de kantoorruimten, maar deze zijn alleen allemaal verlicht als iedere gebruiker op zijn of haar werkplek zit. Door het regulieren van de verlichting, het individueel instellen en de neutrale kleur is een nieuw verlichtingscomfort bereikt op het gebied van efficiëntie. Daarnaast hebben ze het gebouw voorzien in ledhanglampen die de algemene ruimten moeten verlichten en ledplafondlampen om de toiletten te verlichten.

Besparing
Zoals ook de Empire State Building over gestapt is op ledlampen om energie zuiniger te zijn, was dit ook de achterliggende gedachte bij het ontwerp voor het ADAC gebouw in München. De ledlampen zijn geperfectioneerd op het gebied van energieverbruik. Er hoeft door het facilitair management niet extra geïnvesteerd te worden in het vervangen van de verlichting, deze hebben een levensduur van ongeveer 50.000 uren. Daarnaast wordt er flink bespaart op de energie rekening.

vrijdag 11 januari 2013

Lichtplan deel 1


De basis
Verlichting kan de sfeer in huis maken of breken, denk maar eens aan een restaurant dat te fel of een werkplek dat te zwak verlicht is. Maar verlichting heeft naast de esthetische, ook een praktische functie. Om in huis de ideale verlichting te realiseren kan het ontwikkelen van een lichtplan een uitkomst zijn. Voor het ontwikkelen van een lichtplan moeten eerst de basisprincipes en aandachtspunten per ruimte bekend zijn, deze gaan wij in een serie artikelen aan u uitleggen waarbij we het laatste artikel aan het ontwikkelen van een lichtplan wijden. In dit eerste artikel starten we met de 4 typen verlichting die binnen de architectuur aangehouden worden.

4 soorten verlichting
Licht heeft diverse doeleinden en in de diverse, vaak multifunctionele ruimtes is het belangrijk dat er aandacht aan besteed is. Het is dan ook van belang om onderscheid te maken tussen de verschillende typen verlichting, dit zijn er 4 in totaal:


  1. Algemene verlichting - Dit wordt ook wel de basis verlichting genoemd. Het doel van dit type verlichting is ervoor te zorgen dat er voldoende licht in de ruimte komt waardoor de kamer egaal en diffuus verlicht wordt. Zo komt dit het meest overeen met daglicht wat voor meer rust aan de ogen zorgt en zal het licht zo min mogelijk schaduwwerking veroorzaken. Bij uplighters schijnen lampen naar het plafond, door dit en door de weerkaatsing zal de ruimte meer diffuus verlicht zijn.
  2. Werkverlichting - Ook wel functionele verlichting genoemd, dit is gericht licht die wordt gezien als aanvulling op de basis verlichting. Denk hierbij aan een leeslamp naast uw fauteuil of de spotjes boven het aanrecht in de keuken. Dit type verlichting wordt op verschillende momenten van de dag gebruikt en daarom is het praktisch wanneer deze dimbaar is. Belangrijk is dat er niet in de lichtbron gekeken kan worden en dat er geen schaduwwerking op het werkblad optreedt.
  3. Accentverlichting - Dit type verlichting is ervoor om een object of plek uit te lichten en daar de aandacht op te vestigen om zo kleuren beter uit te laten komen, denk hierbij aan uitlichten van een schilderij of beeldhouwwerk. Een van de meeste gebruikte armaturen voor accentverlichting zijn de spots. Spots kunnen worden ingebouwd of aan een rails worden bevestigen, bij spots aan een rails is de richting van de lichtbundel handmatig bij te stellen.
  4. Decoratieve verlichting - Beter bekend als sfeerverlichting en hierbij staat de esthetiek van het armatuur voorop. Het gaat bij dit type verlichting niet meer om het verlichten van de ruimte maar om het uiterlijk van de lamp. Veel van deze lampen hebben dan ook een lagere lichtopbrengst en worden gezien als de eyecatchers van de ruimte. Onder decoratieve verlichting vallen ook kaarsen en haardvuur.


Nu  we de basisprincipes van verlichting hebben besproken gaan we door met verlichting gespecificeerd per ruimte. Iedere ruimte heeft zijn eigen doeleinden, daarom bekijken we per ruimte naar de verlichting die nodig is. De eerste ruimte die we gaan behandelen is de woonkamer en daar komen we de volgende keer op terug.

De GU10 is zeer geschikt als werk- en accentverlichting. Deze is veilig online te bestellen bij ledlampendirect.nl, uw online LED speciaalzaak.

Beter in uw vel met LED


Led-verlichting in en om het huis zijn we inmiddels mee bekend. Ook hebben we het afgelopen jaar kunnen zien dat steeds meer gemeenten zijn overgestapt op de populaire leds. Er is zich nu een nieuwe trend aan het ontwikkelen waarbij LED ingezet wordt als medicatie.

Winter dip
In het donker naar uw werk, in het donker weer terug naar huis. De herfst en winter zijn donkere dagen en gevoelsmatig duren ze ook langer. We brengen meer tijd binnenshuis door, meestal in een slecht verlichte omgeving, en in de vrije tijd hangen we uren voor de TV of struinen we op internet. De biologische klok van ons lichaam raakt door deze veranderingen van slag waardoor er stofjes in het lichaam op het verkeerde moment of juist helemaal niet worden aangemaakt. Door het verkeerd of helemaal niet aanmaken van die stofjes kunnen er symptomen als moeheid, somberheid en weinig energie ontstaan.

Lichttherapie
Om de biologische klok van het lichaam weer op de rit te krijgen kunt u gebruik maken van lichttherapie met ledlampen. Dit is een veilige en natuurlijke manier om uw bioritme te herstellen. Lichttherapie in de vroege ochtend onderdrukt o.a. het slaaphormoon melatonine en resulteert in extra energie, een betere stemming gedurende dag en verbetert het slaappatroon.

Huid conditie
Nu weet u al wat meer over de mogelijkheden van LED en uw gezondheid, maar ook binnen de cosmetische wereld vindt Led steeds meer zijn weg. Zo kan LED een oplossing zijn bij de behandeling van acne of om de algehele conditie van de huid te verbeteren. Om de conditie van de huid te verbeteren wordt er gebruik gemaakt van 2 kleuren, blauw en rood. Blauw zorgt ervoor dat het licht alleen aan de oppervlakte van de huid zijn werk doet en is daardoor ideaal voor de behandeling van huidvlekken en oneffenheden zoals vervuilde poriën. Rood licht dringt dieper de huid binnen en stimuleert de productie van fibroblasten bij de aanmaak van collageen en elastine waardoor de huid strakker en voller wordt. Daarnaast wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd en is ideaal voor de behandeling van pigmentvlekken, wondjes, huidverslapping, et cetera.

Badkamer
Voor Ledlampen die bij lichttherapie en verbetering van uw huid noodzakelijk zijn kunt u het beste om advies bij uw huisarts vragen, deze zal u de nodige voorlichting geven en bekijken welke oplossing voor u het meest ideaal is.

Om de juiste sfeer te creëren, bijvoorbeeld bij LED badkamerverlichting, kunt u gebruik maken van led spots of ledstrips.