donderdag 4 april 2013

Lichtplan deel 6: ontwikkelen van het planWe hebben nu alle kamers behandeld en wordt het tijd voor het echte werk, het ontwikkelen van een lichtplan. Een lichtplan ontwikkel je om duidelijk in kaart te brengen welke verlichting en de daarbij horende aansluitpunten je nodig hebt per ruimte.
Materialen
Voor het ontwikkelen heb je een aantal materialen nodig, denk hierbij aan de volgende:
  • A3 wit vel papier
  • Transparant (overtrek) papier
  • Potloden
  • Slijper
  • Liniaal
  • Gummetje
  • Kleurpotloden/stiften (eventueel).

Het transparante papier geeft je de mogelijkheid om met meerdere lagen te werken waardoor je eenvoudig meerdere lichtplannen kunt maken en uiteindelijk de meest geschikte daaruit kunt kiezen.
Voorbereiding
Neem als eerste de maten op van de kamers die je in je plan wilt verwerken en bereken daar een schaalafmeting voor uit zodat de plattegrond wel op het A3 papier past. Teken vervolgens de ruimtes een voor een op het A3 vel, hou daarbij rekening met deuren door deze blanco te laten en maak de lijnen van de vaste muren eventueel wat dikker met behulp van een stift. Teken er vervolgens de meubels en aansluitpunten in. Let er wel op dat je onderscheid maakt tussen de verschillende aansluitpunten, geef bijvoorbeeld de aansluiting op het plafond een ander symbool als de aansluiting van een wandcontactdoos. Tevens kun je ervoor kiezen om de meubels in te kleuren zodat deze goed zichtbaar zijn door de lagen die je er nog overheen gaat leggen.
Verlichting
Nu de plattegrond klaar is gaan we starten met de lagen, dit is waar we de verlichting op gaan tekenen. Pak een stuk transparant papier of knip dit op maat zodat je de ruimte waar je aan wilt werken volledig kunt bedekken. Teken de muren en aansluitingen over, de meubels is niet nodig omdat deze al goed zichtbaar zijn dankzij het inkleuren. Hou in gedachte welke ruimte welke functie heeft, denk hierbij terug aan de eerdere delen van deze lichtplan serie. Teken nu op het transparante papier waar je de lampen wilt hebben, wissel af met kleuren en symbolen zodat ieder type verlichting zijn eigen kleur en/of symbool heeft en teken er bij lampen met een dimmer bijvoorbeeld een rondje omheen als aanduiding. Maak ook onderscheid in het gebruik van led verlichting en spaarlampen, deze beïnvloeden namelijk ook de lichtkwaliteit per ruimte. Wanneer de eerste klaar is kun je starten met een nieuwe laag. Leg wederom een transparant vel over de plattegrond op A3 en herhaal de zelfde stappen als de eerste laag die je hebt gemaakt, echter teken hier de lampen in op andere locaties. Door de lampen in te tekenen op telkens verschillende posities kun je spelen met de verlichting in je interieur, zo kom je uiteindelijk vanzelf bij wat voor jou de beste oplossing is.
Concreet plan
Wanneer je voldoende getest hebt en een uiteindelijke keuze hebt weten te maken, kun je eindelijk beginnen met de aanschaf van de juiste armaturen en lampen. Let er wel op dat de armaturen wel geschikt zijn voor het type lamp dat je wilt toepassen, denk bijvoorbeeld aan led verlichting. Na afloop gooi je de plattegronden natuurlijk niet weg, deze hangen prachtig aan de muur ingelijst en je kunt ze in de toekomst nog eens gebruiken wanneer je de beslissing neemt om met meubels te schuiven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten