donderdag 25 oktober 2012

Hoe kunnen we bijdragen aan het verlagen van het elektriciteitsverbruik?

Het elektriciteitsverbruik in Nederland is in 2012 vrijwel alleen nog maar gedaald ten op zicht van diezelfde maanden in 2011. Er is een daling van ruim 1,5 procent geconstateerd door Tennet, een van de elektriciteitstransporteurs(netwerkbeheerder) uit Nederland. Hoe kunt u als consument nu ook bijdragen aan het verlagen van het elektriciteitsverbruik, oftewel hoe kunt u consuminderen?

Wat is consuminderen?

Consuminderen is het tegenovergestelde van het en maar kopen, kopen, kopen(en weggooien) van producten. Het is ontstaan aan het einde van de 20e eeuw. Steeds meer mensen werden zich bewust van de gevolgen voor bijvoorbeeld het milieu. Mede door de economische crisis kreeg het consuminderen meer aandacht en zagen mensen het als een goede manier van geld besparen.
Er zijn verschillende manieren om 'uzelf in te zetten voor een beter milieu' en mee te werken aan het verlagen van het elektriciteitsverbruik. Bijvoorbeeld door uw verwarming 1 graad lager dan normaal te zetten, u bespaard hiermee maar liefst 7% op uw energierekening(bron: Consumentenbond). Om het u nog gemakkelijker te maken hebben wij voor u een aantal tips om te consuminderen en/of uw elektriciteitsverbruik te verlagen.

Woning:

– Ontlucht met regelmaat uw radiator en Cv-installatie;
– Sluit uw schoorsteen af om geen warmte te verliezen;
– Zorg ervoor dat uw muren en daken goed geïsoleerd zijn, om zo weinig mogelijk warmte te verliezen;
– Ventileer uw woning dagelijks 15 à 20 minuten, om zo vochtoverlast te voorkomen. Een droge woning is gemakkelijker te verwarmen dan een vochtige woning. (vergeet hierbij niet de thermostaat tijdelijk lager te zetten)

Verlichting:

– Verlicht alleen ruimtes wanneer het daadwerkelijk nodig is, dus geen ruimtes welke u niet gebruikt;
– Stap over op LED verlichting. Deze investering staat gelijk aan een energiebesparing van 85% in vergelijking met de klassieke gloeilamp. Ook gaat de led lamp nog eens 50 x langer mee.

Elektrische apparaten:

– Schakel uw pc, tv of ander apparaat altijd geheel uit als u het apparaat niet meer gebruikt. Het is een energiebesparing én u verminderd kans op brandgevaar.
– Laat geen opladers van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon, in het stopcontact zitten wanneer ze niet aangesloten zijn. Ze gebruiken namelijk continue stroom.
Deze tips kunnen u helpen bij het verlagen van het elektriciteitsverbruik. Het allerbelangrijkst is misschien nog wel uw bewustwording.

50 jaar LED!

Deze maand (oktober 2012) bestaat de LED(Light-emitting diode) officieel 50 jaar. In 1962 presenteerde de Amerikaan Nick Holonyak namelijk de eerste werkende LED. Dit deed hij voor het management van General Electirc. De General Electric Company(opgericht in 1879) is een multinationaal technologie, elektronica en dienstenconcern uit Amerika.
Het doel van Holonyak was om uiteindelijk de gloeilamp te verdringen. Nu 50 jaar later, is dit aardig gelukt. De regelgeving is namelijk sinds 2009 meerdere malen aangepast, met nadruk op het verbod op bepaald soorten gloeilampen. De laatste wijziging is het verbod op handel van alle heldere gloeilampen vanaf september 2012. Ook hier een nadruk en wel op 'de handel' want dit betekend dat winkeliers hun voorraad nog wel mogen verkopen.

Ontwikkeling

Het eerste lichtgevende effect van de LED werd ook al in 1907 gerapporteerd. Ruim 50 jaar vóór de ontdekking van de echt werkende LED. Daar tussenin liet eerder de Rus Oleg Vladimirovich Losev zien dat diodes licht konden uitstralen. Nick Holonyak werd zoals gezegd in 1962 degene die ermee doorbrak.
Deze echt werkende LED was rood van kleur. De kleuren oranje, geel en groen volgde daarna. Met een speciale fosfor coating werd uiteindelijk de eerste witte LED geproduceerd. In 2000 werd deze witte LED dan ook voor het eerst efficiënt genoeg bevonden om te gebruiken voor verschillende toepassingen. Meer dan 10 jaar later is de LED zo ontwikkeld dat hij haast onmisbaar is. Ook de LED spots en LED strips zijn niet meer weg te denken.

Waarom het verbod?

De Europese Unie heeft via de Ecodesign 2009/125/EG richtlijn bepaalde eisen opgesteld aan het ecologisch ontwerp van energiegerelateerd producten, waaronder verlichting. Hierin worden de eisen aan de energie-efficiëntie van de lampen gesteld. Uiteindelijk is het doel om de lampen met de minste efficiëntie uit de markt te laten verdwijnen. Dit allemaal moet het milieu ontzien. De richtlijn is bedoeld voor de producent of importeur die het product op de Europese markt brengt.
Naast de inefficiëntie van de lamp en het ontzien van het milieu is het een ontzettende kostenbesparing omdat het energieverbruik veel lager is. Dit energieverbruik is gemakkelijk weer te geven met de volgende berekening: stel u heeft 10 gloeilampen van ongeveer 40 Watt per stuk. Dat wil zeggen dat u een totale wattage van 400(10x40) heeft. Dit getal delen door 10 en daarbij 15% optellend komt u uit op een wattage van 46. Met veel minder Watt heeft u dezelfde lichtweergave.

Uitzonderingen

Niet alle verlichting is of wordt verboden. Lampjes die nooit door LED vervangen kunnen worden zijn wel verkrijgbaar. Bijvoorbeeld lampen in een oven. De grootste vijand voor de LED lamp is warmte. Als een LED lamp te warm wordt gaat hij versneld door zijn levensduur. Op de verpakking van de lamp moet dan wel de volgende tekst staan: 'niet geschikt voor algemene verlichting'. Ook kerstverlichting valt buiten de richtlijnen.