dinsdag 11 september 2012

Led strips

Waar moet u aan denken?

Door de vele gebruiksmogelijkheden is de Led strip één van de meest voorkomende Led verlichting. Veelal wordt de verlichting gebruikt als koofverlichting of als verlichting in de supermarkt.

Als consument zijn er keuzes die gemaakt moeten worden. Kies je voor een laag stroomverbruik of voor een wat hoger stroomverbruik? Wat is de gewenste hoeveelheid licht? Wil je een de strip met de mogelijkheden tot verschillende kleuren of een strip die één kleur bied? Om deze keuze te maken is het belangrijk om te weten wáárom deze keuze dan gemaakt zou kunnen worden. De Leds zijn tenslotte in Nederland niet voor weinig te verkrijgen.

Er word onderscheid gemaakt in 2 varianten namelijk de kleine leds en de grote leds. De kleine leds (3,5x2,8mm) worden ook wel het type 3528 genoemd, de grotere Leds(5x5mm) ook wel type 5050. De kleine leds hebben een lager verbruik maar geven ook minder licht. Heb je meer licht nodig om bijvoorbeeld een krant te lezen of om het tuinpad te verlichten kies dan voor de grotere leds. Vanzelfsprekend verbruiken deze meer stroom. 

In het kiezen van de kleur ben je natuurlijk geheel vrij en het is tegenwoordig ook mogelijk om een strip in meerdere kleuren te laten veranderen. Van belang is dan wel dat er een juiste RGB-controller is aangesloten.

Kwalitatief gezien zijn er dan nog mogelijkheden over qua bestendigheid. Denk dan aan de aanraking van de strip met stof of water. Hiervoor zijn classificaties de wereld in geroepen. Deze classificaties geven de beschermingsgraden aan van de omhulsels van de led strips. De classificaties lopen uit van geen bescherming tegen water en stof tot het verblijf van langere tijd onder water.

Nog niet gesproken over de levensduur of de milieuvriendelijkheid van de led verlichting blijkt hieruit dat je als consument een aantal keuzes hebt om over na te denken. Over prijs van de verlichting is nog te discussiëren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten