dinsdag 11 september 2012

Led lampen

De led lamp heeft zijn opmars gemaakt en is nu al een tijd niet meer 'dat nieuwe lichttype'. In een industrie waar de gloeilamp heilig was, is nu led verlichting in de mainstream gekomen. Gloeilampen worden zelfs afgeschaft en worden na 1 september 2012 niet meer verkocht. Het feit dat led lampen steeds populairder worden, is goed te zien aan het aantal toepassingen waarvoor led verlichting nu al gebruikt wordt. 

Naast de milieuvriendelijke voordelen van led verlichting, kan de kleur van het licht ook een rol spelen in de keuze om het aan te schaffen. In groeikassen worden zogeheten growlights gebruikt, led lampen die door de samenstelling van kleuren positieve invloed hebben op het groeiproces van planten. Een ander voordeel van led verlichting speelt ook een rol in deze growlights, ze geven namelijk geen extra hitte af. Verder wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van led verlichting in gevelreclame omdat het felle licht extra opvalt bij voorbijgangers. Led verlichting kan overigens ook door het gebruik van verschillende kleuren voor een uniek gevelbeeld zorgen. Steeds meer bedrijven kiezen er voor een compleet verlichte gevel in te zetten voor hun zichtbaarheid. Zelfs meer en meer gemeentes gaan de kostenbesparende voordelen van led verlichting op lange termijn zien wat resulteert in meer led straatverlichting in het straatbeeld. 

De detailhandel blijft uiteraard ook niet achter. Het merendeel van de schermen die te koop zijn in de winkels zijn led schermen, voor zowel TV als computer/laptops. Daarnaast heeft led verlichting zijn plaats in de auto industrie ook opgeëist. Audi was de eerste die led lampen gebruikte voor de koplampen van de R8, en sindsdien worden led lampen in zowel koplampen als achterlampen, richting aanwijzers en ook in zwaailichten gezet. Ook fietsverlichting ziet de voordelen, fietslampjes zijn al heel goedkoop te krijgen met één enkele led. Een alternatief voor een ouderwetse dynamo! 

De mogelijkheden voor het gebruik van led verlichting zijn eindeloos, ook in huis, en meer mensen zien dat. Philips verwacht dat in 2015 de helft van alle verkochte lampen uit led lampen zal bestaan en dit zelfs zal oplopen tot 75% in 2020 (Bron: NU Zakelijk)! Dit zal voornamelijk komen doordat de prijs van de led lampen nog meer zal dalen in de komende jaren en het dus steeds voordeliger wordt om milieubewust de lamp aan te zetten. Er worden ook led lampen gemaakt die het zachte, gele licht van de gloeilamp goed nabootsen dus voor de sfeer hoef je het ook niet meer te laten. 
De tuin hebben we natuurlijk ook nog! Led strips die een boom tot leven kunnen laten komen of een kale schutting toch net even iets extra's kunnen geven, behoren tot diverse buitentoepassingen. Led buitenverlichting heeft overigens nog een sterker marktaandeel, Philips verwacht dat 75% van de buitenverlichting in 2015 led verlichting zal zijn (Bron: NU Zakelijk). Verder biedt waterbestendige led verlichting veel mogelijkheden in het decoreren van een zwembad of vijver. 

Led lampen hebben dus veel voordelen en de toepassingen zijn eindeloos. Kijk met een nieuwe bril naar je eigen huis en ontdek hoe creatief licht ingezet kan worden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten