dinsdag 11 september 2012

Afschaffing gloeilamp

Het milieu speelt tegenwoordig een belangrijke rol in het leven van mensen. Steeds meer mensen willen milieuvriendelijk bezig zijn en hierbij speelt energiebesparing een belangrijke rol. Steeds meer mensen gaan daarom ook over van de gloeilamp naar een spaarlamp of ledverlichting. Een gloeilamp zet maar 5 tot 10% van de gebruikte energie om in licht. De rest wordt omgezet in warmte. Een spaarlamp verbruikt ten opzichte van een gloeilamp 65 tot 80% minder energie. Spaarlampen zijn al een tijdje het alternatief voor gloeilampen, maar met ledverlichting bespaar je nog meer energie. Het stroomverbruik van led verlichting is beduidend lager dan gloeilampen en spaarlampen, waardoor je nog meer bespaart op je energie rekening. Een gloeilamp verbruikt dus veel meer energie dan nieuwe lampen, zoals spaarlampen, halogeenlampen of led spots

De mededeling over de datum van afschaffing van de gloeilamp heeft voor een hoop verwarring gezorgd. Veel media gaven aan dat na september 2009 geen gloeilampen meer verkrijgbaar zouden zijn van 100 watt of meer. Deze mededeling zorgde voor zowel de winkeliers als bij de consument voor veel verwarring. Sinds september 2009 geldt wel in de gehele EU een verbod op de productie en invoer van matte gloeilampen en van heldere gloeilampen van 80 watt of meer. Voor gloeilampen met een lagere wattage zal dit verbod tot en met september 2012 gefaseerd uitgebreid gaan worden. Door het verbod op de productie en invoer van gloeilampen zullen de magazijnen op ten duur leeg raken en zal er uiteindelijk geen gloeilamp meer aanwezig zijn. Er is dus geen verbod op de verkoop van gloeilampen door winkels. Er is hiervoor ook nog geen einddatum voor vastgesteld.  

Wel zal het voor de consument door deze regeling op ten duur steeds lastiger worden om een vervangend exemplaar te vinden. De consument zal dan ook op ten duur moeten overstappen op spaarlampen of ledverlichting. De aanschafkosten voor een spaarlamp of ledverlichting ligt hoger dan bij een gloeilamp, maar ze zijn uiteindelijk goedkoper omdat ze minder energie verbruiken en langer meegaan. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten